26 Şubat 2012 Pazar

Bir Yatırım Aracı Olarak Yıllık

     Hikayeyi ezberledik artık. Palo Alto doğumlu bir asian-american, ailesi belki de kültürlerinin bir parçası olarak oğullarının eğitimine devam etmesini istiyor. Fakat Palo Alto HS da başlayan basketbol macerasını sonlandırmayı düşünmüyor Jeremy Lin. Neye göre değerlendirme yaptıklarını gerçekten merak ettiğim kolej scoutları da, bu adamın yaptığı spor bursu başvurularını reddediyorlar. Yıllardır sayamayacağımız kadar çok oyuncuyu allayıp pullayıp milyonlarca dolarlık kontrat aldıran scoutlar ona bir şans vermiyorlar. Neyse ki bu hem çevik hem zeki olan adam Harvard'dan aldığı eğitim bursuyla orada devam ediyor kariyerine. 1,450 sayı, 450 ribaund, 400 asist ve 200 top çalma yapan ilk Ivy League oyuncusu oluyor. Ama bunlarda yetmiyor, zira oynadığı lig Division I'ın yakınından geçmiyor; aynı kolej öncesi olduğu gibi, NBA scoutları da onu görmezden geliyor. Summer League, Warriors , NBDL, Rockets maceralarında da pek göze batacak performanslar sunmuyor önümüze. Son durağa geldiğimizde de Linderella(Super Lintendoyla birlikte şahsi favorim) masalı başlıyor. Sakatlıklardı falan derken kendini rotasyonda buluyor Lin ve 4 Şubat gecesi Nets karşısında 25-5-7 yapıyor ve kariyer maçını oynuyor, ee tabi şimdilik... Bir önceki gece Boston karşısında aldığı 6 dakikalık sürede yaptıklarının D'Antoni koçu çok fazla etkilediğini düşünüyorum(!) 4 Şubat gecesine kadar her şey böyleydi. Ama Lin bu sporun sadece parke üzerinde olmadığını görmemiz için önemli bir fırsat yarattı. Deney için ortam koşulları hazırdı; sıra artık yıllardır en ufak bir kıvılcım bekleyen New Yorkerlara ve dünya nüfusunun neredeyse 6 da 1ine gelmişti.
     Önce yakından başlayalım, hatta direk içerden başlayalım. Madison Square Garden sadece Knicks'in maçlarını oynadığı yer değil, aynı zamanda Knicks'in sahibi olan şirketin de ismi(Şehrin WNBA ve NHL takımlarıyla, salon ve salonun içindeki işletmelerin operasyonları da bu şirketin elinden geçiyor). MSG Co. hisseleri Melonun takası ve Amarenin sözleşme imzalamasıla pozitif yönde hareketlenmişti. Bütün takımlar gibi, lokavtın açıklandığı 4 Ekim'de inişe geçen hissseler, son 1 senenin en düşük seviyesine gelmişti.Ligin başlayacağı haberiyle lokavt öncesine dönen hisselerin aynı seviyede devam etmesi beklenirken Jeremy Lin sahneye çıktı ve hissebaşına fiyat 3 Şubatta 29$ iken 22 şubatta 33$ seviyesini gördü. NASDAQ'daki toplam değeri ise 139 milyon $ arttı MSG Co.'nun. Yani yaklaşık %10-15 arası bir değişimden bahsediyoruz. Amerikan şirketlerinin çalışanlarını motive etmek için kullandığı stock option fırsatı acaba Lin'e de mi verildi merak ediyorum ve sözleşmeyi görmek istiyorum.
      İşi biraz şirketlerden alıp taraftar boyutuna getirelim. İlk dört maç boyunca Knicks'in maçlarını veren yerel kanal MSG reytinglerini %52 oranında arttırmış. İlk 8 maçı baz alırsak ise %87. Bence bu masalın doruk noktasına ulaştığı Toronto maçını 344.000 kişi evinden izlemiş. Salona dönücek olursak bilet fiyatlarındaki artış ise ortalama %27 oranında, 150$ civarından başlıyor bilet fiyatları.
      Salonun dışında ise olay gittikçe garipleşiyor. Lin burgerlar, Lin and Tonicler, Lintiniler, Lin-Mint Shake ve daha niceleri, MSG etrafındaki barların ve restoranların menülerini süslüyor. Ben & Jerry's ona özel dondurulmuş yoğurt(vanilya, liçi ve kurabiye parçaları) bile hazırlamış, Harvard Square mağazasında satışa sunmuş.
      Hikayenin başlamasıyla beraber gelen forma siparişi taleplerine kimsenin yetişmesi mümkün olmamış ve Lakers maçı öncesi, MSG daki yetkililer buldukları Turuncu ve Beyaz desenler ve sıcak baskı makinesiyle, 200 tane forma bitirmeyi başarabilmişler. NBA Store'a baktığınızda en çok sipariş edilen ürünler arasında Linsanity baskılı ürünler 2 haftadır en yukarıda. Sipariş verildiği zaman ürünün stokta kalmadığı ve en az 5 hafta sonra depodan ayrılacağı söyleniyor. İşin en ironik tarafı ise bu uyarıdan sonra Carmelo Anthony ve Amare Stoudemire formalarının teklif edilmesi.
      Ayakkabı firmaları da boş durmadı bu hikaye karşısında. Nike zaten üretilen bir modelin üzerine Knicks'in renkleri ve Lin'in forma numarası 17'yi kullanarak modifiye edilen bir model sürecek piyasaya. Baştan bir model yaratmaktansa şu andaki Linsanity çılgınlığının rüzgarını arkasına alacak Nike.
      Lin'in bir ortaokul arkadaşı ne yaptı peki? Okul yıllıklarını 2800$ dan satmaya çalıştı. Lin'in fotoğrafları ve imzası olan yıllığa yapılan teklifleri bilmiyorum ama 13 Şubat'a kadar 7 arkadaş teklif yapmış. Ama maalesef alamamışlar. Sahibi yıllığı satıştan çekmiş. Biraz daha bekleyelim daha çok para yapsın demiş olabilir, zira kaybedicek bir şeyi olduğunu sanmıyorum. Adam fırsat maliyetini hesaplayıp risk almış da diyebiliriz. (E-Bay de Jeremy Lin yazarsanız şu anda 21.367 tane ürün satılıyor: çaylak kartları, Harvard forması, Warriors forması gibi ürünler var.)
      MSG'nin etrafındaki spor barları ise işletmecilerini en memnun eden yerler şu sıralar. Sadece ilk çeyreği izleyip giden insanlar artık bütün maçlar kalıyor, yerlerin 4 te 1ini asyalı insanlar dolduruyor. Başına Lin- koyulan herşeyin satması da gelirleri katlamaya yetiyor tabi.
      İşi Yeni Dünya'dan Eski Dünya'ya taşırsak, orada da herşeyin yolunda gittiğini söyleyebiliriz. Lin forması satan yerler-legal ve ya illegal- çoğalıyor. İnsanlar maç saatleri CC5TV'nin başına geçiyorlar, reytingler gayet iyi. Peki küçük problemler yok mu? Jeremy Lin ABD'de doğdu, ailesi Tayvan asıllı, ama Tayvan uluslararası düzeyde Çin'in bir parçası olarak görülmekte: İşler biraz karışık evet. Tayvan milli takımına çağrılan Lin diz sakatlığı bahanesiyle gitmedi. Çin milli takımının da teklifini reddettiği konuşuluyor. Hatta şöyle dedikodular var ki, Jeremy Lin'in dindar bir hristiyan olması Çin'deki komünist hükümeti rahatsız etmiş. Bunların hepsi söylenti tabi, ama sonuçta Lin'in bu ülke hakkında açıklama yaparken dikkat etmesi gerek, çünkü önünde çok büyük bir pazar var. 
        Belki yıllar sürmeyecek, belki de bitti kim bilir? Ama Ming'den sonra yaşanan Yi Jianlian fiyaskosu ancak böyle bir oyunla unutulabilirdi. New York gibi dünyanın en metropolitan şehrinde bunu yapıyorsanız; daha önemlisi bahsettiğimiz ülke ABD ve işin sonunda para var ise o işin sonuna kadar gidilir, en azından bunu bir kez daha gördük.
      Bu yılki maaşı 700.000$ dan biraz fazla Jeremy Lin'in, ve görünen o ki bu parayı kendi başına fazlasıyla çıkarttı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder